Mapa Čukarica

Centralna mapa

Opština Čukarica i grad Beograd u Srbiji

Jugozapadno od stare beogradske jezgra prostire se gradska opština Čukarica jedna je od 17 beogradskih opština. Ona se graniči sa opštinama Novi Beograd, Savski venac, Rakovica, Voždovac, Barajevo, Obrenovac i Surčin. Na području opštine nalaze se naselja Banovo brdo, Čukarička padina, Golf, Filmski grad, Košutnjak, Sunčana padina, Julino brdo, Cerak, Cerak Vinogradi-, Bele vode, Makiš, Žarkovo i Železnik, Velika Moštanica, Ostružnica, Rušanj, Sremčica, Umka , Pećani i Rucka koji su podjeljeni u 11 mesnih zajednica od kojih se 6 nalazi na gradskom području. Opština Čukarica zauzima površinu od 15.650 hektara koja je podeljena u gradski i prigradski deo, a od ukupne površine više od trećine, 5560 hektara pripada njenom gradskom djelu koji pripada urbanoj zoni Beograda. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine na tom području je živelo 168.508, dok se pretpostavlja da se sada broj stanovnika popeo na 195.000 stanovnika.

Pretpostavlja se da je Čukarica dobila ime po drumskoj mehani odnosno uličnom restoranu ili svratištu Stojka Čukara iz 1850. koja se nalazila u blizini ušća Topčiderske reke u Savu. Selo Čukarica je pripadalo opštini Žarkovačkoj iz koje je izdvojeno u posebnu opštinu 30. prosinca 1911. godine ukazom kralja Petra I. te se zbog toga na taj datum slavi dan opštine.

Čukarica se smatra zelenom oazom Beograda, zbog njenih prirodnih lepota kao što su Ada Ciganlija, poluostrvo na reci Savi koji je najveće i najposećenije odmaralište Beograđana, Park-šuma i gradsko izletište Košutnjak u kojem se nalazi sportsko-rekreativni centar „Košutnjak“, izvor “ Hajdučka česma „te gde se tokom cele godine odvijaju razne kulturne manifestacije, Savsko jezero, izletište i lovište Lipovačka šuma te Rakina bara jedino prirodno jezero na teritoriji Beograda. Na područje Čukarice važno je spomenuti i Hipodrom kod Careve ćuprije koji je nastariji sportski objekat na području Beograda te od kulturno – istorijskih spomenika Spomenik srpskim ratnicima poginulim u odbrani Beograda 1915. i spomenici na Topčiderskom groblju. Glavni nosilac kulturno-obrazovnih aktivnosti i umetničkih aktivnosti su Kulturni centar „Čukarica“ te „Galerija ’73“ koji tokom godine održavaju razne kulturne manifestacije.