Mapa Sopot

Centralna mapa

Opština Sopot i grad Beograd u Srbiji

Južno od Beograda nalazi se jedna od 17 beogradskih opština Opština Sopot. Smeštena u severnom delu Šumadije sa površinom od 27.094 hektara ova opština graniči sa opštinama Mladenovac, Lazarevac, Voždovac, Grocka, Aranđelovac i Barajevo. Prema popisu stanovništva iz 2002. godine na ovom području živi 21.650 stanovnika. Naziv Sopot je dobio po staroj slovenskoj reči koja znači izvor što je sasvim prigodno jer na području Sopota postoji velik broj izvora. Prvi pisani spomen Sopota je 1818. godine na Langerovoj mapi kao Sopot-BACH. Opština Sopot u sadašnjem administrativnom obliku postoji od 1961. godine, a 1967. godine opština pripojena je području grada Beograda. Opština Sopot u svom sastavu ima 16 mesnih zajednica i to: Mali Požarevac, Parcani, Ralja, Popović, Stojnik, Sibnica, Rogača, Drlupa, Dučina, Babe, Mala Ivanča, Đurinci, Nemenikuće, Slatina, Guberevac i Sopot

Opština Sopot zbog svoje očuvane prirode i povoljnih klimatskih uslova te dobrog prometno-geografskog položaj pruža izuzetan turistički potencijal, tu se nalazi planina Kosmaj sa nadmorskom visinom od 626 metara i turistički lokaliteti Trešnja, Guberevačke šume, popularno vikend izletište Babe, manastir Tresije te brojni izvori kao što su izvor na Drvniku, izvor u Starom selu, Hajdučica te mnogu drugi. Izletištem Trešnje dominira dugo veštačko jezero te je drago mesto za posetu svim ljubiteljima prirode, dok je planina Kosmaj nezaobilazan deo posete Sopotu.

Na planinama postoje brojne pešačke staze, odmarališta te igrališta za decu što čine ovo mesto omiljenim izletištem za porodice. Od istorijskih znamenitosti bitko je posetiti Han iz 18. Veka koji je jedna od najstarijih građevina u Sopotu, pomalo futuristički Spomenik borcima poginulim u Drugom svetskom ratu koji se nalazi na Kosmaju, Rimsku česmu te manastir odnosno samostan Tresije koji je nedavno proslavio sedam stoljeća svog postojanja.

Od kulturnih događanja u Sopotu najpoznatiji, ali i najznačajniji je SO – Fest koji se već 40 godina odvija u Sopotu prvom polovinom mjeseca juli Ovaj poznati filmski festival već godinama u Sopotu okuplja brojne poznate ličnosti iz sveta filma. Druga značajna manifestacija u Sopotu su „Dani Milovana Vidakovića“. U čast ovog srpskog romanopisca, rođenog u selu Nemenikuće, odvijaju se razni programi poput susreta književnika, nastupa Kulturno – umetničkih društva itd.