Mapa Zemun

Centralna mapa

Opština Zemun i grad Beograd u Srbiji

Zemun koji je nekada bio zaseban grad od 1934. godine postaje jedna od 17 beogradskih gradskih opština. Smešten na desnoj obali Dunava nalazi se na površini od 15.026 ha, odnosno 22 metra kvadratna, na kojoj prema popisu stanovništva iz 2002. godine živi 152.950 stanovnika, od kojih se njih 132.263 odnosno 86,48% izjasnilo kao Srbi, dok mali procenat pripada različitim nacionalnim grupama.

Na Gardošu, na mestu današnjeg groblja pronađeni su ostaci naselja koje potiče iz neolita. Zahvaljujući brojnim arheološkim nalazima pretpostavlja su ljudi na ovo području živeli u vremenu oko 4500-3000 pre nove ere, te da su živjeli u zemunicama odnosno jamama. Uz bogatu istoriju Zemun ima i bogat kulturan život, što dokazuje Zavičajni muzej, galerije Stara kapetanija i Galerija Doma vazduhoplovstva, letnja pozornica „Gardoš“ te čak tri pozorišta: Pozorište lutaka „Pinokio“, Opera & Theatre Madlenianum i Amatersko pozorište „BAP“ u Batajnici. Na ovo području deluje i više kulturno – umetničkih društava kao što su KUD „Branko Radičević“, KUD „Ikarbus“, KUD „Branko Ćopić“, KUD „Taurunum“, KUD „Sedmica“, KUD „Batajnica“ i Klub matične kulture. O značajnom kulturnom životu opštine svedoče razne kulturne manifestacije kao što su: međunarodni festival monodrame i pantomime koji se odvija u pozorištu lutaka „Pinokio“, Međunarodni zemunski salon karikature „Trag“,“ Teslin dan ‘ili „Leto na Gardošu“.

Jedna od najznačajnih znamenja Zemuna je Veliko ratno ostrvo, koje se sa površinom od 157.91 ha nalazi na ušću Save u Dunav. Na ovom ostrvu živi i gnezdi se veliki broj zaštićenih ptica močvarica. Jedne od retkih ptica koje se gnezde na ovom području su žalar slepić, čigra, srebrenasto galeb, kukumavka te slavuj, no ovde se i nalaze bele, sive i crvene čaplje, kormorani i Gakovo te senica, puzavac, kos, trstenjak mlakar, bela pliska i divlja patka. Od prirodnih lokaliteta ovog područja koje imaju veliki potencijal za razvoj raznih vrsta turizma potrebno je spomenuti i kanal Galovica koji je idealno mesto okupljanja ribolovaca, Dobanovački zabran te Zemunski gradski park koji se nalazi u centru Zemuna te na čijem se području nalaze razna zaštićena stabla.