Mapa Lazarevac

Centralna mapa

Opština Lazarevac i grad Beograd u Srbiji

Samo 55 kilometara udaljena od Beograda nalazi se opština Lazarevac, jedna od beogradskih gradskih opština. Samo naselje Lazarevac nastalo je iz sela Šopića koje je danas predgrađe Lazarevca. Naselje Šopić je 1882. godine proglašeno varošicom i središtem okruga no rastom naselja 1889. godine dobija ime Lazarevac. Opština Lazarevac je osnovana 1957. godine u sastavu okruga odnosno sreza Valjevo, a u sastav beogradskih opština ulazi 1971. godine.

Opština Lazarevac se nalazi na površini od 38.351 ha gde u 34 naselja živi oko 62.000 stanovnika od kojih je gotovo polovina naseljena u gradu Lazarevcu. Na severozapadnom delu opštine pronaći ćete ravnice, dok je jugoistočni deo brežuljkast s brdima kao što su Stubički i Kruševački vis, Razbojište, Belin grob, Glavica, Čuk, covka, Vrače brdo.

Na području opštine ima puno reka kao što su Beljanice, Turije, Pestana, Ljiga, Lukavice, Grabovice i Onjega i koje pripadaju slivu reke Kolubare koja je sa 86 kilometara najveća od njih i koja većim delom teče zapadnom granicom ove opštine. Opština Lazarevac ima više izvora mineralne vode – u Rudovci, Kruševici, Čibutkovica, Županjci, Trbušnica i Brajkovcu, koji se još ne koriste za širu potrošnju no koji imaju izuzetan potencijal. Zahvaljujući ravničarskom području i pogodnim klimatskim uslovima u Lazarevcu je razvijena poljoprivreda te stočarstvo.

Područje opštine Lazarevac ima izuzetan potencijal za razvoj različitih vrsta turizma kao što je industrijski, sportsko-rekreativni, verski te kulturno-istorijski. Posetioci mogu obići površinske kopove uglja koji nakon eksploatacije uglja ostavljaju krajolik nalik mesečevom pejzažu, mogu pogledati razne kulturno – umetničke i istorijske spomenike koji obeležavaju grad ili posetiti Hram Svetog velikomučenika Dimitrija ili mogu da uživaju u prirodnim lepotama 20 jezera koji se nalaze u blizini Lazarevca. Za ljubitelje sporta i rekreacije tu je savremeni Sportski centar „Kolubara“, strelište „Tamnava“, te rekreativni kompleks „Očage“ smešten na jezeru Očage.

Dokaz raznolikog kulturnog života Lazarevca su razne manifestacije koje se organizuju tokom cele godine kao što su: Lazarevački susreti mladih violinista, Osmomartovski međunarodni šahovski turnir za žene, Međunarodni sajam poljoprivrede „Kolubara-fest“, Atletska ulična trka, Biciklijada „Okreni pedalu“, Skup motorista – Moto revija, Festival vina „Vreme je za vino, pijmo domaće“.