Mapa Voždovac

Centralna mapa

Opština Voždovac i grad Beograd u Srbiji

Gradska opština Voždovac je jedna od beogradska opština. Zauzima površinu od 148 kvadratnih kilometara na kojima se smestilo 36 naselja i gdje živi oko 152.000 stanovnika. Ova opština se sastoji od dve celine – gradske jezgre u kojoj se isprepliću stara naselja kao što su Lekino brdo i Dušanovac i savremene stambene celine, a zatim celina prigradskih naselja koji se nalaze duž starog kragujevačkog puta. Prema popisu stanovništva, opština Voždovac je 2002. Godine imala 151.768 stanovnika od kojih se njih 91,28% odnosno 138.528 izjasnilo kao Srbi, dok ostali pripadaju manjim skupinama Crnogoraca, Jugoslovena, Makenodaca, Roma i Hrvata.

Opština Voždovac dobila je ime po vođi Prvog srpskog ustanka Đorđu Petroviću, koji je bio prvi vožd srpskog naroda. Po njemu mu 1904. godine daju ime „Voždovo naselje – Voždovo predgrađe“, u spomen na mesto otkuda je Karađorđe krenuo sa svojim ustanicima osloboditi Beograd od Turaka 1806. godine.

Područje opštine Voždovac ima značajan turistički potencijal zahvaljujući raznim kulturnim i prirodnim lokacijama. Možda najvažnija za turistički život opštine je planina Avala koja je 1947. godine proglašena nacionalnim parkom te na kojoj su pronađeni ostaci Vinčanske kulture i brojni drugi arheološki ostaci koji dokazuju da je područje Avale oduvek bilo značajno za život, a i razvoj ovih prostora. Na ovoj predivnoj planini se nalazi Spomenik Neznanom junaku čiji je autor Ivan Meštrović te planinarski dom Čarapićev brest. Na planini Avali značajno je spomenuti i područje Šuplje stene, prirodno jezero koje se nalazi u naselju Trešnja te umetno jezero Bela reka u Ripnju i umetno jezero koje se nalazi između naselja Pinosava i Resnik, a od kulturnih spomenika značajan je spomen-park u Jajincima posvećen rodoljubima koji su bili streljani u Drugom svetskom ratu te rodna kuća Vojvode Stepe u Kumodražu. Na ovom području postoji i veliki potencijal za razvoj lovnog turizma na području lovišta„Avala” koji ima lovnu površinu od 13.201 ha.