Mapa Zvezdara

Centralna mapa

Opština Zvezdara i grad Beograd u Srbiji

U Beogradske gradske opštine spada i opština Zvezdara koja se nalazi se u jugoistočnom delu grada. Ova opština je svoje ime dobila 1929. godine kada se na brdu Veliki Vračar gradi moderna opservatorija na površini od 4,5 ha. Astronomski opservatorij se nalazi na nadmorskoj visini od 248,9 metara što je najviša tačka u Beogradu.

Područje opštine Zvjezdara na kojem se nalazi 17 mesnih zajednica se smestilo na površini od 32 kilometra kvadratna, odnosno 3165 ha na što otpada 1% ukupne površine Grada Beograda. Od ukupne površine opštine na 1793 ha se nalazi poljoprivredno zemljište, dok se na 4,1% područja smestilo šumsko zemljište. Na tom području prema popisu stanovnika iz 2002. godine obitava 132.621 stanovnika što čini 8% ukupnog stanovništva Beograda. Od ukupnog broja stanovnika njih 119.570 se po nacionalnoj pripadnosti izjasnilo kao Srbi, dok ostatak pripada manjim grupama različitih država poput Crne Gore, Hrvatske ili Makedonije. Podela prema veroispovesti je prilično homogena, njih 121.017 pripada pravoslavnoj zajednici, dok manji broj pripada islamskoj, judaističkoj, katoličkoj te protestantskoj zajednici.

Najznačajnija naučna lokacija u Zvezdari je Astronomski opservatorij koji je od velikog značaja za razvoj astronomije, ali i fizike, seizmologije i meteorologije u Srbiji te Bulevar kralja Aleksandra koji je najduža ali i najstarija aktivna ulica u Srbiji. Još u vreme kada je na ušću Save u Dunav bio rimski kastrum ovim pravcem je išla Via Militaris odnosno Vojna ulica. Ne smemo zaboraviti ni sledeće spomenike koje će oduzeti dah svakom posetiocu Zvezdare, kao što su Novo groblje iz 19. veka, Spomenik Vuku Karadžiću, Spomenik „Sveta braća Ćirilo i Metodije“ te Spomenik Aleksandru I Obrenoviću. Za razvoj turizma na ovoj području značajne su zelene površine opštine kao što su Zezdarska šuma i Stepin gaj gde svaki ljubitelj prirode može uživati na svežem vazduhu, otkriti razne staze za šetnju ili pak biciklističke staze te iskušati sreću na terenima za mini golf ili boćanje.