Mapa Obrenovac

Centralna mapa

Opština Obrenovac i grad Beograd u Srbiji

Obrenovac je grad i središte istoimene opštine u centralnoj Srbiji koji je smešten na tri reke: Savi, Kolubari i tamno. Opština Obrenovac koja je od Beograda udaljena samo 30 kilometara spada u 17 beogradskih gradskih opština u čiji je sastav uključena od 1957. godine.

Obrenovac je imao burnu istoriju tokom koje je često bio spaljivan po čemu je i dobio ime Palež. Poslednji put je bio spaljivan tokom Drugog srpskog ustanka kada je bio potpuno spaljen te ga 1859. godine obnavlja knez Miloš Obrenović po kojem opština dobija ime. Datum dobijanja novog imena 20. decembar danas se obilježava kao dan opštine.

Najveći deo opštine je ravničarski, no ipak postoje pojedini delovi koji su brežuljkasti i blago brdoviti. U brdovitom delu dominira vrh Bukvik koji je visok 221 metar dok je najniža tačka opštine na 73 metra iznad mora, unutar meandra Save kod sela Zabrežje. U Obrenovcu se ukrštaju važni putevi, koji od Beograda koji se nalazi na udaljenosti od svega 29 kilometara prema istoku, vode na zapad ka Šapcu, Loznici i zatim Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, odnosno prema Valjevu i Ibarskoj magistrali is njom dalje prema jadranskom primorju.

Najvažnije za privredni život opštine su dve termoelektrane, Nikola Tesla A i Nikola Tesla 2 koji proizvode više od 60% električnih potreba Srbije.

Svoj prvi kulturni centar Obrenovac dobija 1932. godine, kada je izgrađen i otvoren „Sokolski dom“, koji je bio središte sportskog i kulturnog života i gde se okupljala gradska elita, humanitarne organizacije, pevačka društva, sportisti, lovci, zanatlije i trgovci. Centar kulturnog i sportskog života Obrenovca 1982. godine postaje postao Dom kulture i sporta koji postoji i danas pod nazivom Sportsko-kulturni centar Obrenovac pod čijim okriljem deluju mnoge umetničke grupe: Baletski studio, Mali amaterski teatar, zbor „Obrenovačke devojke“ te raznovrsne umetničke škole.

Obrenovac je i značajno turističko mesto u kojem se nalazi lečilište lekovite sumporne vode, sportsko-rekreativni centar, olimpijski bazeni zatvorenog i otvorenog tipa na kojima se održavaju takmičenja, srpska etno kuća, restoran nacionalne kuhinje te izletišna šuma Zabran u kojoj se nalaze uređene plaže ( zabran-betonka sa bazenom i Barička ada – peščana).