Mapa Grocka

Centralna mapa

Opština Grocka i grad Beograd u Srbiji

Opština Grocka jedna je od 17 gradskih opština grada Beograda koja je od njega udaljena samo 25 kilometara. Ova opština koja je s nadmorskom visinom od 71 metar jedan od najnižih delova Beograda prostire se na površini od 289 kilometara kvadratnih smestilo se 15 naselja koja su sva osim Grocke klasififikovana kao seoska. Opština se smestila u istočnom delu Beograda te sa severnim delom nalazi u Podunavlju dok je s južnim delom smeštena kod doline reke Ralje.

Prema popisu stanovništva iz 2002. godine opština Grocka ima 75.466 stanovnika, no kako je već decenijama jedno od najbrže rastućih područja u Beogradu pretpostavlja se da danas ima već oko 79 000 stanovnika. Prema nacionalnom sastavu njih 94.7% se izjasnilo kao Srbi, dok ostatak pripada Crnogorcima, Bosancima, Romima i Makedoncima. Grocka se deli na dva dela; zapadni koje je urbano područje gde se postiže ekonomski razvoj i porast populacije u opštini, te na istočni deo koji je poljoprivredno područje te koji doživljava pad broja stanovništva.

Zbog povoljnih klimatskih pogodnosti Grocka ima veliki uspeh u uzgajanju voća i vinove loze te Boleč jedno od naselja u opštini spada u najpoznatije voćarsko područje u Srbiji. Ovo područje je razvijeno i ekonomski zbog fabrike tekstilne industrije Grocka, Dunav koja je poznatija pod imenom Partizanka, te Geomagnetski opservatorij u Brestoviku, Nuklearni Institut i razne manje fabrike.

Ovo područje ima razvijen turizam, koja je najrazvijenija delatnost na području što dokazuju 3 vikend naselja na obali Dunava gde često dolaze stanovnici Beograda, Ženski manastir odnosno samostan Rajinovac u Begaljici, buduća marina i akva park u Grockoj te arheološko nalazište Vinča. Za kulturni ali i turistički život ovog područja značajne su razne kultuno – umetničke manifestacije koje se organizuju tokom cele godine. Najvažniji kulturni događaj na ovom području su Grocanska svečanosti koje se tradicionalno odvijaju skoro pa 30 godina, no potrebno je spomenuti i Izložbu starih automobila, Dane trešnje, Trešnjin cvet, Bagaljička etno zbirka, Spasovdanski sabor te Vrčinski festival folklora.