Mapa Vračar

Centralna mapa

Opština Vračar i grad Beograd u Srbiji

Jedna od beogradskih opština je gradska opština Vračar. Ova opština je najmanja od 17 beogradskih opština s površinom od 292 ha na kojoj prema popisu stanovništva iz 2002. godine živi 58.386 stanovnika što je čini i najgušće naseljenom beogradskom opštinom. Prema nacionalnom sastavu odnosno etničkoj strukturi u opštini Vračar živi 51.089 Srba što je 87.50 % ukupnog stanovništva, 1.167 Crnogoraca, 1.031 Jugoslovena te 390 Hrvata, dok ostalih 8% pripada manjim skupinama raznih država.

Nekoliko legendi se veže uz postanku imena opštine Vračar. Najstarija legenda datira iz 1521. Godine koja kaže da je ovo područje dobilo ime po junaku – neverniku koji se zvao Vračar, a koji je na tom području imao kolibu, dok druga legenda tvrdi da je Vračar ime dobio po vrapčijim poljima jer je na području današnjeg Vračara bilo nastanjeno puno ovih ptica. Prvi pisani spomen Vračara i Vračarskog polje potiče iz turskog plana za osvajanje Beograda koji je bio napravljen na zahtev smederevskog sandžak-bega Sulejman–paše te koji datira iz 1492. godine. Varčar se tokom istorije često nalazio u pisanim dokumentima kao što su turski dokumenti iz 1560. godine u kojem se Vračar spominje kao hrišćanska mahala sa 17 kuća koja se nalazila u okviru beogradske varoši.

Jedan od glavnih obeležja i najznačajnijih spomenika Vračara, ali i samog Beograda je hram Svetog Save koji je jedna od najvećih pravoslavnih crkava u upotrebi u svetu. Podignut je u istočnom delu Svetosavskog trga, na mestu gdje je1595. godine Sinan paša spalio relikvije svetog Save koji je bio osnivač Srpske pravoslavne crkve. Odmah uz hram Svetog Save nalazi se i Svetosavska crkva, koja je 1935. godine podignuta za samo 57 dana. Zaštitnik opštine Vračar je sveti Sava, te se dan opštine Vračar slavi 27. januara. Kulturni život Vračara bogat je raznim kulturno – umetničkim manifestacijama kao što su Vračarsko filmsko oko, Vračar Rocks!, Dani Vračara, Grad otvorenog srca, Svetosavske svečanosti, izložbe fotografija, promocije knjiga i još mnogo toga.