Mapa Rakovica

Centralna mapa

Opština Rakovica i grad Beograd u Srbiji

Opština Rakovica je jedna od 17 gradskih opština Grada Beograda koja se nalazi na jugu Grada Beograda uz Topčiderski rijeku. Prvi spomen imena Rakovica potiče još iz 16. veka odnosno iz 1560. godine u turskom popisu stanovništva gde se Rakovica pominje kao mesto u kojem žive Vlasi, selo Vlaha. Pretpostavlja se da naziv opštine, ali i istoimenog centra opštine potiče reči Rak, što se odnosilo na ove životinje koje su stanovale u potoku koji je proticao kroz staro naselje.

Na ovoj opštini površine 3036 hektara u 12 naselja živi 99.000 stanovnika od kojih veći broj obitava u središtu opštine, naselju Rakovica. Unutar područja opštine Rakovice nalazi se 12 naselja Vidikovac, Kanarevo brdo, Kijevo, Kneževac, Labudovo brdo, Miljakovac 1, Miljakovac 2, Miljakovac 3, Petlovo brdo, Rakovica, Resnik i Skojevsko naselje dok je celo područje opštine podeljeno na 13 mjesnih zajednica: Košutnjak , Skojevska, Vidikovac, Kijevo, Mitar Bakić, Labudovo brdo, Kanarevo brdo, Avala grad, Miljakovački izvori, Braća Veličković, Resnik, Kneževac, i Miljakovac.

Opština Rakovica je nakon završetka Drugog svetskog rata pa sve do početka devedesetih godina dvadesetog veka bila industrijski centar grada Beograda. Kompanije koje posluju još i danas DMB – FTMT (Fabrika turbomotora i transmija) osnovana 1948. godine i IMR (Industrija motora Rakovica) osnovana 1927. godine bile su nosioci prvenstveno industrijskog, ali i ekonomskog razvoja opštine jer su zapošljavale znatan deo radnika opštine i poticale na naseljavanje na ovom području, ali su za svoj iskorišćavale i druge gradske privredne grane delujući i na njihov razvoj. Raspadom bivše SFRJ i nastankom ekonomske krize mnoge kompanije, ali i ovi glavni nosioci razvoja u Rakovici prestaju da rade ili smanjuju obim svog rada.

Najstariji kulturno – istorijski spomenik na području opštine Rakovica je manastir odnosno samostan Rakovica. Samostan je bio izgrađen u četrnaestom veku za vreme vladavine Kneza Lazara. U dvorištu manastira sahranjene su značajne istorijske ličnosti: Vasa Čarapić, Zmaj od Avale, Jevrem Obrenović, patrijarh Dimitrije, Milivoje Petrović-Blaznavac i patrijarh Pavle.