Mapa Surčin

Centralna mapa

Opština Surčin i grad Beograd u Srbiji

Opština Surčin omeđena rekom Savom i autoputom Beograd – Zagreb nalazi se samo 20 km istočno od centra Beograda. Na severu svojim najvećim delom graniči s opštinom Zemun, dok na istoku graniči sa opštinom Novi Beograd, zapadna granica opštine je granica sa pokrajinom Vojvodinom, dok je s opštinama Čukarica na jugo-istoku i Obrenovcu na jugu razdvojena prirodnom granicom, rekom Savom. Ovo je najmlađa beogradska opština, nastala je 2004. godine kada je odeljena od opštine Zemun u čijem je sastavu prije bila.

Na površini od 220 kilometara kvadratnih nalazi se sedam naselja: Surčin, Dobanovci, Jakovo, Boljevci, Progar, Bečmen i Petrovčić u kojima živi 38.695 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2002. godine, od sveukupnog broja u gradskom naselju Surčin živi 14.292 stanovnika. Prema etničkoj strukturi srpskog nacionalnosti pripada 88% stanovništva, dok od ostalih nacionalnosti više od 1000 stanovnika imaju samo Slovaci.

Prvi pisani spomen naselja na mestu današnjeg Surčina je povelja kojom kralj naselje na tom području daruje plemićkoj porodici Morović i koja potiče iz 1404. godine. Pronađeni su razni arheološki nalazi koji dokazuju da je ovo područje bilo naseljeno jod od neolita. Od istorijskih spomenika možda je najznačajniji spomenik sakralne arhitekture, manastir odnosno samostan Fenek koji datira još iz 15. veka i koji je tokom veka obeležio istoriju ovog područja.

Ovo područje odlikuju razne prirodne lepote kao što je reka Sava, kanali od kojih su najveći Galovica i Jarčina, velike šumske površine poput Bojičinske šume, jezero živaca, ribnjak Bečmenska Bara koji je 2009. godine preuređen i pretvoren u raj za ljubitelj ribolova i Progarska Ada koja je jedno od najvećih ostrva na reci Savi. Za turistički život opštine Surčin značajno je i Nautičko selo „Biser“, kulturno-umetnička događanja kao što je Slikarska kolonija u Bojčinskoj šumi i Kiparska kolonija u Bojčinskoj šumi te Bojčinska kulturno ljeto, kulturno-umetnički festival koji se održava u Bojčinskoj šumi.

Područje opštine Sučin je značajno saobraćajno središte Beograda jer ne samo što se na ovom području ukrštaju razni međunarodni putevi, ovde se i nalazi najznačajniji aerodrom u zemlji – „Nikola Tesla“.